Profil školy
Jsme státní škola se zaměřením na gastronomii, cestovní ruch, zemědělství a zahradnictví s vícestupňovým vzděláváním. Úspěšně se zapojujeme do programů Evropské unie pro odborné vzdělávání Erasmus+ a Tandem. Máme výborné výsledky v odborných regionálních a národních, včetně evropských soutěží (např. Cukrář roku). Jsme cvičná škola IVP České zemědělské univerzity v Praze.
Obdrželi jsme certifikát kvality Asociace kuchařů a cukrářů za vysokou kvalitu vzdělávání v gastronomii, získali jsme Evropskou ceny kvality a národní Pečeť kvality.
Organizujeme s žáky gastronomické zajištění akcí, např. na Velvyslanectví ČR v Paříži, na Pražském hradě, včetně květinové výzdoby, atd.
Naše filozofie
- vytvořit pro své žáky neanonymní, přátelské prostředí s dobrými mezilidskými vztahy, ale přitom s vysokými nároky na studijní, výchovné a pracovní výsledky,
- vést praktické vyučování v duchu týmové spolupráce na konkrétních činnostech při produktivní práci za finanční úhradu a v úzké součinnosti s vybranými partnery a budoucími zaměstnavateli žáků,
- umožnit maximálnímu počtu žáků absolvovat část profesní přípravy na zahraničních stážích. Cílovými zeměmi bezplatných stáží jsou Itálie, Německo, Rakousko, Kypr a Slovensko.
Charakteristika, náplň činnosti a koncepce školy
| Název a adresa školy: | Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Horky nad Jizerou 35, 294 73 Brodce |
| Identifikátor zařízení: | 600 007 511 |
| IČO školy: | 00069558 |
| Právní forma: | příspěvková organizace |
| Zřizovatel: | Středočeský kraj, Zborovská 11, 150 21 Praha 5 |
- Hlavní oblast působení je výchova a výuka žáků a dospělých pracovníků v rámci celoživotního vzdělávání.
- Škola je zaměřena na gastronomii, cestovní ruch, zemědělství a zahradnictví s vícestupňovým vzděláváním.
- Má regionální působnost.
- Po získání základních dovedností na škole si žáci rozšiřují své odborné návyky na praxi ve vybraných nejlepších firmách regionu. Žákyně i žáci se pravidelně úspěšně účastní odborných soutěží. Vrcholem přípravy a zároveň potvrzením výsledků výchovně vzdělávací práce jsou exkluzivní akce, jako například kompletní příprava rautů na Pražském hradě. Žáci se tak učí v nejnáročnějších podmínkách týmové práci, ale zároveň samostatnosti. Při odlišnosti profesí si uvědomují, že jeden druhého potřebuje k dosažení konečného konkrétního výsledku.
- Absolventi nacházejí pracovní uplatnění po ukončení školy bez problémů.
- Škola provozuje následující doplňkové činnosti: zejména hostinskou činnost, poskytuje ubytování, pořádá dětské rekreační a vzdělávací akce, kurzy a přednášky, rekvalifikace v povolených oborech.
- Přijímá na vzdělávací stáže i žáky a dospělé pracovníky z evropských zemí. Část doplňkových činností slouží k rozvoji dovedností a návyků žáků a poznání reálných provozních podmínek.
School overview
School motto: “With head, hands, and heart.”
SOŠ a SOU Horky nad Jizerou is a state secondary school established by the Central Bohemian Region. It is a smaller school located in the village of Horky nad Jizerou, approximately 15 km from Mladá Boleslav.
An Agricultural Apprenticeship School was founded in the Horky château on 1 September 1951. During the seventy years of its existence, the school has undergone several changes of name and founder. The most significant transformation took place between 1990 and 1995, when the original agricultural vocational school with narrowly focused agricultural programmes and about 120 students developed into a regional school specialising in gastronomy, tourism, and agriculture, with more than 300 students. Nowadays the school ranks among the notable educational institutions of the Central Bohemian Region.
The school has been awarded the Europena Language Label, the European Quality Award and several national Quality Labels for the organisation of international internships within the EU programme Erasmus+. It also holds a quality certificate from the Association of Chefs and Confectioners for the high standard of education in gastronomy, which successfully develops students’ knowledge, skills, and competencies to ensure their strong preparation for professional life. Education takes place in an inspiring environment and friendly atmosphere where the teacher treats the student as a partner on the journey toward a shared goal.
Currently, the school offers the following study programmes:
Secondary education completed with a school-leaving examination (maturita):
- Gastronomy – 65-41-L/01
- Tourism – 65-42-M/02
Secondary education completed with an apprenticeship certificate:
- Cook – Waiter – 65-51-H/01
- Confectioner – 29-54-H/01
- Agricultural Worker / Farmer – 41-51-H/01
Partneři školy
- Agrární a Hospodářské komora
- Asociace kuchařů a cukrářů ČR, škola je zároveň i členem asociace
- Škola trvale spolupracuje v rámci praktické přípravy žáků téměř s padesáti vybranými smluvními pracovišti v regionu.
Zapojení do mezinárodní spolupráce
Žáci reprezentují české školství také v zahraničí. Trvale spolupracujeme s partnerskými školami, podnikateli a státní správou a samosprávou v Rakousku, SRN, na Slovensku a v Itálii. Žáci absolvují praxe též na Kypru.
Zapojení školy v mezinárodní spolupráci je v rámci programu EU Erasmus+, programu Fond budoucnosti Tandem a v rámci recipročních vztahů. Škola byla ohodnocena za předkládané projekty v rámci programu mobilit EU Leonardo da Vinci a organizaci stáží Pečetí kvality a v roce 2005 Evropskou cenou kvality (ocenění bylo předáno škole v Oslo v Norsku).
Ekonomické výsledky
Škola dosahuje trvale vyrovnaného hospodaření. V uplynulých letech neskončila nikdy ztrátou v hospodaření. V rámci doplňkových činností získává další finanční zdroje pro svůj rozvoj.
Předpokládaná perspektiva školy a oborů
Koncepce rozvoje školy a její transformace na regionální školu se zaměřením na gastronomii, cestovní ruch, zemědělství a zahradnictví s vícestupňovým vzděláváním byla vytvořena v souladu se záměry zaměstnavatelské a podnikatelské sféry, úřadu práce a zřizovatele, zájmu žáků a rodičů.
Skladba oborů na škole byla volena tak, aby jednotlivé obory spolu vzájemně souvisely, na sebe navazovaly a vytvářely tak jednotný samostatný celek. Všechny obory souvisí přímo či nepřímo s rozvojem venkova. Vzhledem k rozvoji regionu (i díky firmě Škoda a.a.s. v Mladé Boleslavi) a tím zvyšování kupní síly obyvatel, probíhá i rozvoj sféry služeb.
Studijní obory zakončené maturitní zkouškou Cestovní ruch a Gastronomie umožňují absolventům široké uplatnění v hotelnictví, v turistickém průmyslu, veřejném stravování. Je stálá potřeba pracovníků, zejména oboru Kuchař - číšník (viz inzerce - nabídka pracovních míst). Výuka v oboru Cukrář(ka) je rozšířena o tematické celky pekařství a tím je umožněna univerzálnější volba uplatnění absolventů na trhu práce.
Mladoboleslavsko je tradiční zemědělskou výrobní oblastí s intenzivním zemědělstvím. Obory Zemědělec – farmář a Zahradník jsou široce koncipovány pro všestranné uplatnění absolventů. Počty přijímaných žáků jsou optimální ve vztahu k nabídce pracovních míst na trhu práce.
Dle sdělení Úřadu práce v Mladé Boleslavi je uplatnění našich absolventů téměř bezproblémové. Naši absolventi nacházejí uplatnění ve své profesi i v zahraničí. Vzhledem k zájmu o studium na naší škole, k jejím ověřeným výsledkům při dosavadní činnosti a uplatnění absolventů na trhu práce předpokládáme setrvání v dosavadním trendu rozvoje školy a v přijímání žáků do výše uvedených oborů.